Menu Close

Antoni Gaudi

Antoni Gaudi

Antoni Gaudí was een Catalonische architect die leefde van 1852 tot 1926. Hij is vooral bekend om zijn gebouwen in Barcelona, waaronder de Sagrada Família, een beroemde kerk die nog steeds in aanbouw is.

De jonge jaren

Antoni Gaudí i Cornet (1852-1926) was een Spaanse architect die bekend staat om zijn unieke, opvallende en op organische vormen geïnspireerde architectuur. Hij werd geboren in Reus, een stad in Catalonië, en studeerde aan de School of Architecture van de Universiteit van Barcelona.

In zijn jonge jaren werkte Gaudí aan verschillende kleine projecten, zoals het ontwerpen van meubels en het restaureren van gebouwen. Hij was ook actief in het sociale leven van Barcelona en nam deel aan verschillende culturele en politieke activiteiten.

In 1883 ontving Gaudí zijn eerste belangrijke opdracht, het ontwerpen van het Casa Vicens, een woning in de stijl van de Mudejar-architectuur, die kenmerkend is voor de regio Catalonië. Dit project bracht hem in de publiciteit en hij kreeg vervolgens meer opdrachten, waaronder het ontwerpen van het Park Güell en het Palau Güell.

Gaudí werd bekend om zijn gebruik van natuurlijke vormen en materialen in zijn architectuur, zoals bogen, koepels en glas-in-loodramen. Hij ontwierp ook gebouwen met gebruik van innovatieve technieken en materialen, zoals het gebruik van staal en het toepassen van de “hangende tuin” -techniek, waarbij planten en bloemen op de gevel van een gebouw worden geplaatst om het te verfraaien.

Gaudi’s persoonlijkheid

Er zijn veel verhalen en mythes ontstaan over Antoni Gaudí en zijn persoonlijkheid, en sommigen hebben hem afgeschilderd als een gek of een excentrieke persoon. Maar het is moeilijk om te zeggen of deze verhalen waar zijn of niet, en het is belangrijk om in gedachten te houden dat mensen vaak afbeeldingen en verhalen creëren over beroemde personen die niet altijd accuraat zijn.

Gaudí was zonder twijfel een buitengewoon talentvol en origineel architect. Hij was een belangrijk vertegenwoordiger van de moderneistische beweging en ontwierp vele opvallende en iconische gebouwen in Barcelona. Zijn werk was technisch geavanceerd en esthetisch uniek, en het is nog steeds zeer bewonderd en gewaardeerd.

Het is waar dat Gaudí soms excentrieke gewoontes had, zoals het dragen van oude en versleten kleding en het leven in armoede, hoewel dit wellicht ook een uiting was van zijn diepgaande religieuze overtuigingen en zijn wens om eenvoudig te leven. Maar dit maakt hem niet automatisch tot een “gek” of een “genie.”

Eusebi Güell en Antoni Gaudi

Antoni Gaudí en Eusebi Güell waren goede vrienden en hebben samen gewerkt aan verschillende projecten in Barcelona. Güell was een rijke industrieel en kunstverzamelaar die Gaudí financierde voor verschillende projecten, waaronder het Park Güell en het Palau Güell.

Het Park Güell is een stadspark in Barcelona dat door Gaudí ontworpen en gebouwd werd tussen 1900 en 1914. Het park ligt op een heuvel en biedt panoramische uitzichten over de stad. Het park is rijk versierd met sculpturen en mozaïeken en heeft ook verschillende gebouwen, waaronder een zaal en een poort. Het Park Güell is een van de bekendste bezienswaardigheden van Barcelona en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.

Het Palau Güell is een paleis in Barcelona dat door Gaudí ontworpen en gebouwd werd tussen 1886 en 1890. Het paleis was bedoeld als woonhuis voor Eusebi Güell en zijn familie, en het is een van de eerste gebouwen die door Gaudí in de stijl van de moderneistische beweging zijn ontworpen. Het paleis is rijk versierd met sculpturen en mozaïeken en heeft ook een ingenieus stelsel van katrollen en takels om de bouw te vergemakkelijken. Het Palau Güell is momenteel een museum en trekt jaarlijks veel bezoekers.

Güell en Gaudi hadden ook samenwerkingen op andere gebieden, zoals het ontwerpen van meubels en andere kunstwerken. De relatie tussen de twee mannen was dus niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk. Ze waren beiden belangrijke figuren in de culturele en artistieke scene van Barcelona en hebben samen vele indrukwekkende werken gecreëerd.

Wat maakt het werk van Gaudi zo bijzonder?

sagrada-familia-kathedraal

Het werk van Antoni Gaudi is bijzonder om verschillende redenen. Ten eerste was Gaudi een uitzonderlijk talentvol en origineel architect. Hij was een belangrijk vertegenwoordiger van de modernistische beweging en ontwierp vele opvallende en iconische gebouwen in Barcelona. Zijn werk was technisch geavanceerd en esthetisch uniek, en het is nog steeds zeer bewonderd en gewaardeerd.

Een andere reden waarom het werk van Gaudí zo bijzonder is, is dat het geïnspireerd is op de natuur. Gaudí was gefascineerd door de manier waarop planten en dieren groeiden en zich ontwikkelden, en hij probeerde dit te weerspiegelen in zijn gebouwen door het gebruik van organische vormen en lijnen. Dit geeft zijn gebouwen een unieke en opvallende uitstraling die nog steeds indruk maakt op mensen.

Ten slotte is het werk van Gaudi ook bijzonder omdat het vaak gebruik maakt van nieuwe bouwmaterialen en technieken. Gaudi was bijvoorbeeld een pionier op het gebied van het gebruik van beton en staal in zijn gebouwen, en hij ontwierp ook ingenieus stelsels van katrollen en takels om de bouw te vergemakkelijken. Dit maakt zijn gebouwen niet alleen opvallend, maar ook technisch geavanceerd.

Het persoonlijke leven en het sterven van Antoni Gaudi

Antoni Gaudí werd geboren op 25 juni 1852 in Reus, in de regio Catalonië in Spanje. Hij groeide op in een rijk gezin en begon op jonge leeftijd te tekenen en te ontwerpen. Hij studeerde aan de School of Architecture in Barcelona en begon daarna aan een carrière als architect.

Gaudí werkte aan vele projecten in Barcelona, waaronder de Sagrada Familia. Hij was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van andere opvallende gebouwen in de stad, zoals het Park Güell, het Casa Batlló en het Palau Güell.

Gaudi leefde een eenvoudig leven en was erg religieus. Hij droeg vaak oude en versleten kleding en leefde in armoede. Hij was ook bekend om zijn liefde voor de natuur en zijn diepgaande religieuze overtuigingen.

Gaudí stierf op 10 juni 1926 op 73-jarige leeftijd, nadat hij was aangereden door een tram in Barcelona. Hij werd begraven in “zijn” Sagrada Familia, en zijn graf wordt nog steeds bezocht door veel mensen die geïnteresseerd zijn in zijn werk en leven.

Antoni gaudi begrafenis

Andere bouwprojecten van architect Antoni Gaudi

Casa Batlló
Casa Batlló in Barcelona

Naast de bekende Sagrada Familia heeft architect Antoni Gaudi aan heel wat andere bouwprojecten gewerkt. Hieronder kan je een overzicht bekijken:

 • Cooperativa Obrera Mataronense – 1878-1882 – Mataró
 • El Capricho – 1883-1885 – Comillas
 • Casa Vicens – 1883-1888 – Barcelona
 • Templo Expiatorio de la Sagrada Familia – 1883-1926 – Barcelona
 • Pabellones Güell – 1884-1887 – Barcelona
 • Palacio Güell – 1886-1890 – Barcelona
 • Colegio de las Teresianas – 1888-1889 – Barcelona
 • Palacio Episcopal de Astorga – 1889-1915 – Astorga
 • Casa Botines – 1891-1894 – León
 • Bodegas Güell – 1895-1897 – Sitges
 • Casa Calvet – 1898-1900 – Barcelona
 • Torre Bellesguard – 1900-1909 – Barcelona
 • Parque Güell – 1900-1914 – Barcelona
 • Portal Miralles – 1901 – Barcelona
 • Casa Batlló – 1904-1906 – Barcelona
 • Jardines de Can Artigas – 1905-1906 – La Pobla de Lillet
 • Casa Milà – 1906-1910 – Barcelona
 • Cripta de la Colonia Güell – 1908-1915 – Colonia Güell (Santa Coloma de Cervelló)

Bewonder het levenswerk van Gaudi met eigen ogen en plan een bezoek, klik voor tickets en info op onderstaande button.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *