Menu Close

15 interessante weetjes over Sagrada Familia

feiten over Sagrada Familia

Er is veel informatie te vinden over de heilige kerk, Sagrada Familia. Heb je geen tijd om hele verhalen te lezen en wil je toch op de hoogte zijn van wat interessante weetjes?

De architect van de verbluffende Sagrada Familia is niemand anders dan Antoni Gaudi. Gaudi was verantwoordelijk voor meerdere wereldberoemde gebouwen in Barcelona zoals Casa Batlló en Casa Museu Gaudí, maar geen enkel heeft zo’n interessante achtergrond als Sagrada Familia.

De bouw duurt al meer dan 100 jaar.

De bouw van de Sagrada Familia begon in 1882. Toen Gaudi in 1926 stierf, was ongeveer een kwart van de basiliek voltooid. Hoewel Gaudi zijn laatste jaren aan dit project wijdde, was het al toen duidelijk dat het niet tijdens zijn leven zou zijn voltooid. Het wordt algemeen aangenomen dat de bouw nu in de laatste fase is en dat de Sagrada Familia waarschijnlijk in 2026 werkelijk zal zijn voltooid.

Unieke gebouwen hebben veel tijd nodig

150 jaar is zeker een lange tijd voor één gebouw. Als de Sagrada Familia voltooid is, zal de bouwtijd langer zijn dan die van de piramiden in Egypte. Maar ongeveer 50 jaar korter dan de bouwtijd van de Chinese Muur. Fascinerend, toch?

Er werd eerst een school gebouwd

Aan het begin van de bouwtijd van de Sagrada Familia liet Gaudi een school bouwen, het Sagrada Familia-schoolgebouw. De school werd gebouwd voor de kinderen van de bouwvakkers die dag en nacht werkten aan de bouw van een van de meest magische gebouwen ter wereld. De school ontstond in 1909 en is vandaag de dag de locatie van de tentoonstelling over de Sagrada Familia.

Als er nu geen computers waren zou de bouw nog langer duren

Toen de bouw in 1882 begon, waren er natuurlijk geen computers of digitale animaties die Gaudi en zijn mensen hadden kunnen gebruiken. Met de introductie van digitale hulpmiddelen in de 20e eeuw kon de bouw enorm vooruitgaan.

UNESCO Werelderfgoed

Hoewel het gebouw ver van voltooid was, werd het in 1984 opgenomen in de lijst van Werelderfgoed. De Sagrada Familia heeft vooral de unieke architectuur en de innovatieve, artistieke bouwkunst van Gaudi te danken voor deze titel. De Sagrada Familia is één van de 7 gebouwen van Gaudi die het op de UNESCO-lijst hebben geschopt.

De Sagrada Familia is geen kathedraal

Toen de bouw begon was er een relatief eenvoudige, rooms-katholieke kerk gepland. Later werd La Sagrada Familia benoemt tot kathedraal. Het werd echter pas in 2010 ingewijd door paus Benedictus XVI, die de Sagrada Familia in de stand van basiliek verhief. Sagrada Familia kon geen kathedraal meer zijn, omdat er in elke bisdom maar één is (de zetel van de bisschop) en er al een kathedraal is in het gotische gedeelte van Barcelona. “Basiliek” is een eretitel die wordt verleend door de katholieke kerk, en alleen aan bijzonder eerbiedwaardige en betekenisvolle kerken toebehoort.

Elk van de 18 torens heeft een eigen betekenis

Als de Sagrada Familia voltooid is, zal het 18 torens hebben. 12 staan voor de 12 apostelen, 4 staan voor de evangeliën, één voor de Maagd Maria en de hoogste toren in het midden staat voor Jezus Christus.

Gaudi heeft hier zijn laatste rustplaats gevonden

Het graf van Antoni Gaudi bevindt zich in de crypte onder de Sagrada Familia. Gaudi stierf enkele weken voor zijn 74ste verjaardag na een ongeval met een tram in Barcelona. Het graf van Gaudi is open voor bezoekers. Het graf is omringd door 4 kapellen, elk gewijd aan een andere heilige. Het graf van Gaudi bevindt zich in de kapel van de Maagd El Carmen.

Poging tot grafschending tijdens de Spaanse Burgeroorlog

In 1936, midden in de Spaanse burgeroorlog, brak een groep anarchisten de Sagrada Familia binnen en staken ze de crypte in brand. Hoewel belangrijke bouwmaterialen verloren gingen, kon een deel worden gered. In deze periode van de geschiedenis ging de bouw om duidelijke redenen maar mondjesmaat vooruit.

Discussie rond de gevels

De Sagrada Familia zal in voltooide staat 3 gevels hebben:

  • De gevels van de geboorte
  • De gevel van het lijden
  • De gevel van de glorie, ook wel gevel van de heerlijkheid genoemd

De gevel van de geboorte werd tijdens het leven van Gaudi voltooid. Deze toont de geboorte van Jezus. De gevel van het lijden en de gevel van de glorie werden later gebouwd en zijn nog niet voltooid. Voor de vormgeving van de gevel van het lijden was de schilder en beeldhouwer Josep Maria Subirachs verantwoordelijk. De gevel toont de lijdensweg van Christus. De werken van Subirachs zijn behoorlijk bekritiseerd, voor veel mensen waren ze te abstract en afwijkend van Gaudi’s stijl en visie.

De Sagrada Familia vertoont sterke invloeden uit de natuur

Bij de meeste kathedralen en kerkelijke gebouwen domineren rechte lijnen. Gaudi vond echter dat gebouwen beter bij de natuur moesten passen. Bij het ontwerpen van de Sagrada Familia testte hij een nieuwe variant aan de hand van de kleinere kerk van Colónia Güell. Hij ontwierp het draagwerk uit snoeren en hing deze op hun kop om de natuurlijke lijnen en bogen te zien. Voor de statica van de Sagrada Familia maakte hij wel gebruik van grafische methoden, maar hij behield wel de “natuurlijke lijnen.”

De centrale toren zal bijna het hoogste punt van Barcelona zijn

Als de Sagrada Familia voltooid is, zal het het hoogste religieuze gebouw van Europa zijn. De centrale toren zal 170 meter hoogte bereiken. Gaudi wilde alleen niet dat enig door mensenhanden geschapen werk hoger was dan het werk van God. Daarom blijft de hoogste plek van de Sagrada Familia nog steeds een meter lager dan de Montjuïc, de berg in Barcelona waar de hoogste plek van de stad is.

Er zijn liften aanwezig

Ze waren in het oorspronkelijke ontwerp zeker niet voorzien. Bovendien is het ongebruikelijk dat een dergelijk kerkelijk gebouw liften heeft. Als je kijkt naar hoe smal de torens zijn, vraag je je af hoe dat mogelijk is.

Complexe symboliek

In elk detail van de Sagrada Familia vind je symbolen. Hoewel religieuze symbolen natuurlijk overheersen, zijn er nog andere symbolen waar je absoluut op moet letten:

De zuilen binnenin zijn naar echte bomen geëmuleerd. Dit is vooral opvallend als je omhoog kijkt: de zuilen veranderen van vorm, net als bomen. De zuilen worden ondersteund door schildpadden, die staan symbool voor de zee en de aarde.

Je kan dit unieke gebouw met je bezoek ondersteunen

De ongeveer 3 miljoen mensen die de Sagrada Familia elk jaar bezoeken, dragen een groot deel bij aan de bouwkosten van ongeveer 25 miljoen per jaar. Een bezoek aan de basiliek is sowieso al de moeite waard, maar je kunt zelfs beweren dat je hebt bijgedragen aan een van de fascinerendste bouwwerken ter wereld.

Wil je nog meer weten over de heilige kerk? Boek dan een tour met Nederlandstalige gids om het maximale uit je bezoek aan Sagrada Familia te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *